by Alžbeta Matulová

Čo je výhrou za víťazstvo na výstave psov?

Výstavy psov sú veľkou udalosťou pre chovateľov, ktorí s láskou a zanietenosťou chovajú svoje plemeno. Stretnú sa tu s inými milovníkmi plemena a s majiteľmi svojich odchovov, vy si môžete pozrieť desiatky rôznych plemien na jednom mieste a psíkovia majú radosť zo dňa stráveného so svojimi majiteľmi a inými kamošmi. Odmenou pre víťaza je ocenenie a titul, ktoré zvyšujú záujem o šteniatka výstavne úspešných rodičov.

Za víťazstvo finančnú odmenu neočakávajte

Výstavy psov sú finančne pomerne nákladné hobby, ktorému sa na Slovensku venujú tisícky chovateľov psov rôznych plemien. Rátať treba nielen s poplatkom za registráciu psa na výstave, ale aj náklady na cestu či už na Slovensko alebo do zahraničia, ubytovanie vystavovateľa aj psa/psov, strava atď. Na počudovanie však ani víťaz celej medzinárodnej výstavy nedostane žiadnu finančnú odmenu.

Na výstavách poriadaných klubom si síce víťaz neraz odnesie veľké balenie granúl, hračku alebo konzervu, no nejde o žiadne pravidlo. Je to skôr výsadou klubových výstav, kde chovatelia a milovníci plemena venujú klubu darčeky, prípadne usporiadateľ klubovej výstavy nájde štedrého sponzora.

Čo získa víťaz výstavy?

Ako už bolo vyššie spomenuté, tak finančná odmena to nebude (teda aspoň na Slovensku určite nie). Víťazi si domov odnesú ocenenia alebo tituly, ktoré bude možné časom premeniť na šampionáty danej krajiny. Dôležitým je aj posudok s hodnotením kladných a záporných exteriérových a povahových vlastností psa. V prípade lepšieho umiestnenia si víťaz odnesie aj medailu, kokardu alebo pohár pre víťazov. Taktiež netreba zabudnúť na cenné skúsenosti, tréning a posúvanie hraníc a psychickej odolnosti psíka a aj samotného vystavovateľa.

Prečo sa teda výstavy psov konajú?

Výstavy psov vznikli z dôvodu porovnania exteriérových a povahových kvalít psov s preukazom pôvodu v rámci určitého plemena a taktiež príslušného veku. Víťazom sa stáva pes, ktorý sa najviac podobá štandardu daného plemena, pričom dôležitú rolu zohráva aj psychická pohoda, predvedenie a zohranosť psa s majiteľom.

Pre chovateľov je výstava o láske k plemenu a o prezentácii svojho chovu

Možno si kladiete otázku, prečo sa teda chovatelia zúčastňujú výstav, keď sa finančná odmena nevypláca? Výstavy sú pre chovateľa medzi iným o prezentácii chovu a o získavaní cenných hodnotení pre svojich psov. Psi sú na výstave posudzované porotcami, ktorí sa roky venujú štúdiu plemena a taktiež prešli skúškami, ktoré ich oprávňujú posudzovať dané plemeno. Každé jedno hodnotenie (či už pozitívne alebo negatívne) posúva chovateľa dopredu a naznačuje mu, či výberom rodičov pomáha plemenu zlepšovať sa.

Navyše šteniatka vďaka úspechom svojich rodičov sú žiadanejšie a taktiež hodnotnejšie. Šteniatka po výnimočných rodičoch si častokrát nájdu rodinu v zahraničí, kde šíria dobré meno svojho chovateľa a chovateľskej stanice, z ktorej pochádzajú.

V neposlednom rade je to príležitosť stretnúť sa s majiteľmi svojich šteniatok, rozprávať sa a zdieľať skúsenosti s podobne “šmrncnutými ľuďmi”, ktorí sa dokážu celé hodiny rozprávať iba o psoch. Taktiež je to pre mnohých spôsob, akým môžu tráviť voľné víkendy s rodinou a cestovať nielen do vedľajšieho mesta, ale aj susedných štátov alebo v prípade svetovej výstavy hoci aj do USA alebo Číny.

Pre ľudí, ktorí nemajú výstavné ambície to môže byť príležitosť vidieť množstvo plemien pokope

Na svoje si tu prídu aj bežní milovníci psíkov, ktorí sa chcú pokochať krásou rôznych plemien. Ak hľadáte to pravé plemeno, na výstave môžete vidieť jednotlivých predstaviteľov plemena v plnej svojej kráse a dokonale upravených, rozprávať sa so skúsenými chovateľmi a možno aj nájsť kontakt na človeka, od ktorého si v budúcnosti psíka zadovážite.

Pre samotného psíka je to veľký deň

Mnoho nezainteresovaných ľudí vníma predvádzanie psa vo výstavnom kruhu ako týranie a nútenie psa do niečoho čo mu neni príjemné. Áno, pes sa tu stretne s množstvom ľudí, iných psov rôznych plemien a veľkostí, ucíti rozmanité pachy a hluk, musí zvládnuť blízky kontakt s rozhodcom vo výstavnom kruhu… A áno, pre psov ktorí nie sú vhodne socializovaní a od šteňaťa vedení k podobnej manipulácií, môže byť výstava veľmi stresujúcim zážitkom.

Na druhej strane správne socializovaný pes by sa mal vedieť s atmosférou na výstave jednoducho vysporiadať a každá výstava by ho mala po psychickej stránke posúvať ďalej. Väčšina psov to vníma ako vítanú zmenu v stereotype bežného života, teší sa z pozornosti množstva ľudí, ktorí ho hladkajú a odmeňujú, stretne sa inými švornohými kamošmi a navyše celý deň strávi so svojim majiteľom.

Výstavy zohrávajú dôležitú rolu aj v prípade šírenia posolstva o probléme “psov bez PP”

Výstavy sa konajú niekoľkokrát do roka v rôznych mestách po celom Slovensku a každý jeden chovateľ ochotne vysvetlí prečo je dôležité nepodporovať ťažko kontrolovateľnú produkciu šteniat bez preukazu pôvodu. V záujme lepšieho života pre psov je dôležité, aby ľudia uprednostnili kúpu psa s preukazom pôvodu alebo zachránili život psíka v útulku.